Dagon
בֵּית־דָּגוֹן H1016 "Bet-dagon, Beth-dagon", דָּגוֹן H1712 "Dagon",

Zie ook: Beeldbank, Afgoden, Beth-Dagon, Filistijnen,

Dagon (Hebreeuws דָּגוֹן H1712, Akkadisch ), Filistijnse vruchtbaarheids- en graangod. Bekend zijn 2 tempels (Beth-Dagon) in Juda en Asher.

Inhoud

Bijbel

Deze Filistijnse god wordt met name genoemd in de gedeelten die betrekking hebben op de Filistijnen, zoals in de geschiedenis van Simson (Richt. 16:23) en als deze de Verbondsark hebben veroverd (1 Sam. 5:2ev.).

Daarnaast komt de naam voor in de plaatsnaam בֵּית־דָּגוֹן Beth-Dagon (Joz. 15:41; 19:27).


Terminologie

Het Hebreeuws דָּגוֹן H1712, afgeleid van het Akkadisch Dagān, Dagūna afgeleid van דָּגָן H1715 "koren, graan" (E. Klein, p. 114-115; K.v.d.Toorn, p. 216, 217b).

Een belangrijke god van de stad Terga bij Mari; god van het graan (K.v.Toorn, p. 216-219).


Folklore en Pseudowetenschap

Volgens Alexander Hislop was de Filistijnse god Dagon de god van de vissen (p. 314), in werkelijkheid is het een graangod. Waarbij hij direct aanhaalt dat de kroon van deze god de mijter is van de pausen (die op basis van een tekening van Layard Babylon and Nineveh, p. 343). Dat deze tekening helemaal niet Dagon, maar één van de Apkallū, nl. Uanna, voorstelt, meldt hij niet (zie foto hiernaast van Uanna, met daarnaast de tekening van Layard). Zonder onderbouwing meldt hij verder dat het symbool van Dagon (wat dat ook moge wezen) ook in China is gevonden (p. 316), terwijl zover bekend nergens een afbeelding of standbeeld van Dagon in China ooit is gevonden.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!