Mierikswortel

In Exodus 12 vs 8 lezen we de opdracht dat de Joden tijdens het Seder, de maaltijd die op Pesach wordt genuttigd, bittere kruiden, maror, moeten eten. We zien dan ook dat tijdens deze maaltijd bij Joodse gezinnen, mierikswortel ligt, dit is een kruid dat zeer bitter smaakt en waarvan het loof als je het rauw eet, de tranen uit je ogen zal persen. Vaak ligt er als surrogaat, minder bitter, radijs of latuw of een combinatie van beiden.

Inhoud

Terminologie

In de Tanach komt het woord maror מרור altijd in het meervoud merorim מרורים voor en het betekent eenvoudig "bittere kruiden" van de stam mar מר - "bitter". Het Nederlandse woord myrre, is ook van een zelfde Hebreeuwse stam mor מור afkomstig, in het Grieks murrha, Akkadisch murru, Arabisch murr.


Botanie

Taxonomische indeling
  • Rijk: Plantae(Planten)
    • Superdivisie: Spermatophyta
      • Divisie: Angiospermae
        • Klasse: Dicotyledoneae
          • Familie: Cruciferae (Brassicaceae)

Mierikswortel (Armoracia rusticana) is een plant uit de kruisbloemenfamilie met een vrij grote witte penwortel die wordt gegeten. Deze witte penwortel wordt geraspt of kleingesneden waarbij de vluchtige verbinding allylisothiocyanaat vrij komt. Allylisothiocyanaat heeft een scherpe smaak heeft die wel wat op mosterd lijkt.


In de geneeskunde wordt mierikswortel aanbevolen als therapie tegen jicht als gevolg van een overconsumptie van eitwitten. Het eten van een te grote hoeveelheid kan pijnlijke gevolgen bij het plassen opleveren. Bij bijzonder grote hoeveelheden kan bloederige diarree en overgeven optreden. Maar in beperkte hoeveelheden wordt het algemeen als veilig beschouwd.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!