Zweetdoek
σουδάριον G4676 "zweetdoek",

Zie ook: Kleding, Transpireren, Zweten,

Een zweetdoek (Grieks σουδάριον G4676, Latijn sudarium) werd gebruikt om het gezicht mee schoon te vegen. Kleine doeken van verschillende soorten, waarvoor sudarium een algemene term is, speelden een rol in de oude Romeinse formele manieren en hofceremonie, en veel van dergelijke toepassingen werden overgedragen aan christelijk liturgisch gebruik en kunst.

Inhoud

Bijbel

In Lukas 19:20 lezen we dat het loon in een zweetdoek is gelegd en verwijst naar de gewoonte dat als het werk van een arbeider was gedaan deze zijn zweetdoek oprolde en naast de dorpel legde van de opdrachtgever, zodat deze wist dat hij de arbeider kon uitbetalen.

Daarnaast wordt gesproken over de zweetdoek die bij een begrafenis over het hoofd van de overledene werd gelegd (Joh. 11:44; 20:7). Een laatste vermelding is in Handelingen 19:12 waar als Paulus die aanraakte de eigenaar daarvan genas.


Terminologie

Het Griekse woord σουδάριον G4676 "zweetdoek" is een leenwoord van het Latijn sudarium. Ook de Hebreeuws/Aramese term סודרא‎ sudra is een traditionele oude joodse hoofdtooi is een leenwoord van het Latijn sudarium.


Geschiedenis

De Sudarium van Oviedo is een relikwie dat bewaard wordt in de Spaanse stad Oviedo en waarvan wordt verteld dat deze gebruikt is om het hoofd van Jezus te bedekken na zijn dood aan het kruis.

Ook van de Sudarium van Santa Veronica wordt gezegd dat die een afbeelding van Jezus bevatte nadat ze tijdens de zesde statie het zweet van het gezicht van Jezus afveegde. Tijdens de Plundering van Rome (1527) zou deze sudarium vernietigd of verdwenen zijn.


Aangemaakt 7 december 2009, laatst gewijzigd 4 maart 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!