Akzib, Achzib (plaats)
אַכְזִיב H392 "Akzib , Achsib, Achzib", כְּזִיב H3580 "Chezib, Kezib",

Zie ook: Beeldbank, Plaatsen,

Achzib (Hebreeuws אַכְזִיב H392), meerdere plaatsen in de Bijbel.

Inhoud

Bijbel

Achzib in Asher

Achzib (Asher)

Een plaats aan de Middellandse zee in de stam van Asher, gelegen tussen Akko en Tyrus, genoemd door de Grieken Ecdippa, tegenwoordig Dsib, (Joz. 19:29; Richt. 1:31).

Achzib in Juda

Een plaats in de stam van Juda (Joz. 15:44; Mic. 1:14). Mogelijk dezelfde plaats als Chezib (Gen. 38:5; J. Bimson, p. 27). Mogelijk het huidige Tell el-Beida (J. Bimson, p. 27).


Geschiedenis Achzib in Asher

Achzib was de eerste versterkte nederzetting gevonden door archeologen, het is een grote Kanaänitische havenstad uit de Midden-Bronstijd IIB (1800-1550 v.C.). De massieve muren, zo'n 4,5 m hoog, beschermden de eigenlijke stad en een groot gedeelte van de havenfaciliteiten. In het noorden en zuiden strekte de stad zich uit naar de twee nabijgelegen rivieren, die de Kanaänitische ingenieurs met elkaar hadden verbonden door een sluis, waardoor Achzib in een kunstmatig eiland veranderde. Een substantieel vernietigingsniveau vanaf het begin van de Late Bronstijd bewijst dat zelfs deze vestingwerken uiteindelijk niet voldoende waren.

Tegenwoordig is het een park geworden.

Akhzivland

Direct naast de ruïnes van Achzib ligt de micronatie (=een autonoom, maar niet officieel erkend land) Akhzivland (10.117 m2). De officiële talen van dit land zijn Arabisch, Engels, Farsi, Frans, Duits en Hebreeuws.

Het is opgericht door Eli Avivi (1930-2018) die reeds 1952 zich daar vestigde en begon met het bouwen van allerlei illegale huizen. Nadat enkele van deze door de Israëlische regering waren gesloopt, besloot hij in 1972 zijn eigen staat op te richten, omdat de Israëlische wetgeving in die tijd niet voorzag dat iemand een eigen staat mocht oprichten binnen het gebied van Israël. De enige oorlog die Akhzivland heeft gekend was op 1 januari 1971, toen zes gewapende terroristen van de Al-Fatah met een boot hen aanvielen, de vrouw van Avivi wist met haar pistool een van hen te overmeesteren, waarop de anderen op de vlucht sloegen en niet veel later door het Israëlische leger werden gearresteerd (BBC, 10 maart 2015; Rick on Theater, 24 dec. 2010). Volgens de lokale legende zou de vrouw van Avivi niet de Al-Fatah leden hebben tegenhouden maar later de Israëlische soldaten (Rick on Theater, 24 dec. 2010).

Deze plaats is vooral bekend geworden bij de hippies, backpackers en anderen die in de jaren 70 van de vorige eeuw wilden genieten van de vrije levenssfeer die hier zou hangen. Hoewel orgiën, drugs en pedofilie niet werden getolereerd (Rick on Theater, 24 dec. 2010).

In 2018 overleed de oprichter (The Jerusalem Post, 16 mei 2018) waardoor de totale bevolking is gedecimeerd tot 1 persoon.

De hele economie draait op toeristen (Simon Sellers, Akhziv) en deels op visserij, die lokaal wordt verkocht.


Aangemaakt 8 april 2011, laatst bijgewerkt 16 mei 2022


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!