Tobit

Zie ook: Deuterocanonieke boeken,

Tobit of Tobia (Grieks Τωβίθ Tōbith of Τωβίτ Tōbit, van het Hebreeuws טובי‎‎ Tovi "goed") is een deuterocanoniek boek.

Inhoud

Beschrijving

Het boek Tobit heeft de typische kenmerken van een legende waarbij de hoofdpersoon Tobit door de Assyriërs in ballingschap is gevoerd. Zijn zoon Tobias gaat op zoek naar een schat die zijn vader heeft achtergelaten in Medië en krijgt tijdens zijn reis gezelschap van Azarias, die eigenlijk de aartsengel Rafaël is. Met hulp van deze aartsengel verslaat Tobias de demon Asmodeus en weet daarna de schat te vinden. Ook ontmoet Tobias Sara, die eerder had gebeden om een man, en gaat met haar en de schat naar huis. Daar geneest hij zijn blinde vader met behulp van de gal van een vis die hij eerder samen met Rafaël heeft gevangen.

Aan het einde van het verhaal profeteert Tobit dat de stad Nineve verwoest zal worden en adviseert zijn zoon om te vluchten. Hierna sterft hij op 112-jarige leeftijd.


Datering

Op basis van de nauwgezette aandacht die in dit boek wordt geschonken aan rituele details en aan de beklemtoning van het geven van aalmoezen, wordt algemeen aangenomen dat het boek werd geschreven rondom 225 en 175 v.C. (Joseph A. Fitzmyer, "Tobit", (de Gruyter, 2003), Commentaries on early Jewish literature, p. 51). Dit in tegenstelling tot het verhaal zelf welke zich in de 8ste eeuw v.C. afspeelde.


Manuscripten

Het boek is in het Grieks geschreven, daar echter bij de Dode Zee rollen zowel Aramese (4QToba–dar [=4Q196-199]) als Hebreeuwse (4QTobe [=4Q200]) fragmenten ervan zijn gevonden gaan sommigen ervan uit dat het mogelijk in een van deze twee talen is geschreven. Hiëronymus van Stridon schrijft dat hij voor de vertaling van de Vulgaat een Aramees manuscript gebruikte.


Jodendom

Sporen van de invloed van het boek zijn duidelijk zichtbaar in latere teksten. Zo bevat Midrash Bereishit Rabbah een ingekorte Aramese versie van Tobit, en een middeleeuws manuscript suggereert dat althans in sommige middeleeuwse gemeenschappen het werk in het openbaar werd voorgelezen op de feestdag van Shavoe’ot (Sefaria, Tobit).


Aangemaakt 25 juli 2017, laatst gewijzigd 1 september 2022



Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!