Zoogdieren

Zie ook: Dieren / Fauna,

Zoogdieren (Mammalia) vormen een klasse van warmbloedige, meestal levendbarende chordadieren die hun jongen zogen: de moederdieren produceren melk en voeden hiermee hun jongen. Er zijn ruim 5000 verschillende soorten zoogdieren.

Inhoud

Bijbel

In Bijbelse tijden werd geen strikt onderscheid gemaakt tussen zoogdieren en andere dieren. Zo lezen we dat de vleermuis (omdat die vliegt) onder de vogels wordt gerangschikt.

Er worden verschillende soorten zoogdieren in de Bijbel genoemd, bij verschillende is het moeilijk te achterhalen wat voor soort dier wordt genoemd. Deze lijsten zijn dan ook niet volledig en vaak wordt een dier in een andere categorie gezet. Zie dan ook Dieren als u een dier hier niet kan vinden. Als van een wetenschappelijk familie meerdere soorten voorkomen zijn deze zoveel mogelijk gegroepeerd, alle andere zoogdieren zijn onder overig gezet.

Evenhoevigen

In de Bijbel worden diverse evenhoevigen genoemd:

Hondachtigen

De volgende hondachtigen worden genoemd in de Bijbel:

Katachtigen

De volgende katachtigen worden genoemd in de Bijbel:

Paardachtigen

In de Bijbel worden een drietal paardachtigen genoemd en een tweetal kruisingen tussen soorten paardachtigen:

Overig

Baviaan (of een Pauw) תֻכִּיִּיםH8500
Das = Addax H1788
Mol (of een rat) חׂלָדH2467, חְפֹּרH2661, פֵּרוֹתH6512
Wezel (of een mol) חׂלָדH2467

Zoogdieren

De zoogdieren (Mammalia) vormen een klasse van warmbloedige, meestal levendbarende chordadieren die hun jongen zogen: de moederdieren produceren melk en voeden hiermee hun jongen.


Aangemaakt 13 mei 2005


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!