Masada
מְצַד H4679 "strong holds, munition, hold, fort, castle",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Plaatsen,

Masada

Masada (Ivriet מצדה metzadá "vesting, fort" van מְצָד H4679), fort ten westen van de Dode Zee, gebouwd door Herodes de Grote, tussen 30 en 40 v.C. en in de loop der jaren verder uitgebouwd tot een vesting.

Inhoud

Bijbel

Wordt niet in de Bijbel genoemd.


Manuscripten

Te Masada zijn een tweetal manuscripten, Deuteronomium (Mas 1c) en Ezechiël (Mas 1d), onder de vloer van de synagoge gevonden. Daarnaast zijn in een particuliere gezinswoning in de buurt van deze synagoge nog enkele Hebreeuwse geschriften gevonden: Genesis (Mas 1), Leviticus (Mas 1a, Mas 1b) en Psalmen (Mas 1e Mas 1f) (Michael O. Wise, "Archives and Libraries" in The Eerdmans Dictionary of Early Judaism [2010], p. 373).


Geschiedenis

Het paleis werd tussen 30 en 40 v.C. door Herodes de Grote gebouwd en in de loop der jaren verder uitgebouwd tot een vesting.



Val van Masada

Bij de verwoesting van Jeruzalem slaagden enkele Joden er in te vluchten naar de rots Masada bij de Dode Zee en hielden daar drie jaar stand tegen de Romeinse legioenen. Omdat ze niet als slaven wilden leven, pleegde de bevolking van Masada zelfmoord.



Onder aan het fort liggen zijn nog de verschillende ruïnes te zien van de legerkampen van het Romeinse Legio X Fretensis.

Josephus vermeldt, dat de Romeinen, toen zij de vesting tenslotte innamen in 73 n.C., de dode lichamen van hun tegenstanders daar aantroffen die massaal zelfmoord hadden gepleegd.


Bijgewerkt op 14 mei 2018


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!