‹ Moord bij de vijfde ribBijbelquiz (273) ›
U kent meer Hebreeuws dan u denkt! Bolleboos
Gepubliceerd op 06-01-2016

In het Nederlands komen veel woorden voor die aan het Hebreeuws zijn ontleend, in deze reeks vandaag het hebraïsme Bolleboos.

Als we het over een bolleboos hebben, dan spreken we over iemand die begaafd en intelligent is. Net als het vorige woord bajes is het afgeleid van huis, alleen deze keer is het een samenstelling van baäl ha-bajiet de "heer des huizes", waarbij baäl "heer" en bajiet "huis". Een “gevangenisdirecteur” wordt dan ook bolleboos genoemd, want uiteindelijk hij is de baas in de bajes.

Op zich is deze vergelijking niet vreemd, want vroeger had de heer van het huis een heleboel dingen aan zijn hoofd. Hij moest zorgen dat zijn land werd bewerkt en zo nodig als het druk was arbeiders inhuren (Mat. 20:1-16). Hij had verantwoordelijkheden, stel hij had geld of andere kostbare zaken in bewaring gekregen van iemand anders en dit werd gestolen, dan werd hij daarvoor verantwoordelijk gesteld (Exod. 21:34, 22:8). Hij moest dus zorgen dat dieven niet bij hem inbraken (Mat. 24:43). Ook had hij de verantwoording over zijn gasten, dat die werden beschermd en dat ging behoorlijk ver (Richt. 19:20-30).


Tags: Hebreeuws
Gerelateerde onderwerpen: Hebreeuws

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin